Finbuddy Blog Goedkope Uitjes 01 01 Finbuddy Blog Goedkope Uitjes 01 01

20 ideeën voor goedkope uitjes in Nederland voor jong én oud!

Het is geen geheim dat het leven soms behoorlijk prijzig kan zijn, vooral als het gaat over het plannen van leuke uitjes voor het hele gezin. Met deze 20 ideeën voor goedkope uitjes kun jij het gezin of vrienden blijven verrassen.

Of je nu als ouder op zoek bent naar leuke weekendactiviteiten voor het gezin, een student bent met een beperkt budget, of gewoon iemand die wil genieten van het leven zonder bankroet te gaan, voor ieder wat wils.

Goedkope uitjes 


1. Gratis kunstroutes


Door heel Nederland verspreid zijn gratis kunstroutes te vinden. Wandel of fiets langs mooie kunstobjecten, ateliers, kunsthuizen en galeries. Laat je verwonderen door kunst en door het feit dat deze vaak gratis zijn!

2. Bezoek een van de vele natuurmonumenten in ons land 


Ondanks dat ons land drukbevolkt is, zijn er in iedere provincie natuurmonumenten te vinden. Trek eropuit voor een wandeling of fietsroute in de natuurgebieden of landschappen beschermd door natuurmonumenten.
Bezoek de website van Natuurmonumenten voor een route bij jou in de buurt. 

3. Audiotours 


Dit ken je vast wel van museums, maar wist je dat je dit ook buiten in steden en natuurgebieden kunt doen? Je hebt alleen maar je telefoon nodig en een goed weerbericht. Ontdek de historie of laat je meevoeren in een spannend avontuur.

4. Musea bezoeken. 


Gelukkig zijn er niet alleen veel musea in Nederland, maar zijn er ook veel
gratis musea en betaalde musea die van tijd tot tijd gratis te bezoeken zijn. 

    • Bezoek gratis musea op Museumdag of Museumweekend; veel musea zijn dan gratis toegankelijk.  
    • Houd in de gaten of er open dagen zijn bij musea. Dit zijn vaak de dagen dat je kosteloos of voor een klein prijsje het museum in mag. 
    • Altijd met korting of onbeperkt naar musea toe? Koop een museumjaarkaart. Afhankelijk van je leeftijd kost het tussen de €17,50 en €35 euro per jaar. Bij alle aangesloten musea geldt de museumkaart als geldig entreebewijs!

5. Oesters zoeken


Misschien heeft niet iedereen een oester pluktuin langs de deur, maar voor liefhebbers van oesters is dit de moeite waard! Van september tot april liggen de oesters namelijk voor het oprapen, als je weet waar je moet zoeken. Benieuwd waar jij oesters kunt rapen? 
Via de wildplukwijzer vind je stranden waar jij zelf je emmertje mag vullen.

6. Wijngaarden bezoeken


Nee, daar hoef je voor de verandering niet voor naar Frankrijk of Italië. Ook in Nederland is er een groot aanbod van wijnhuizen en wijngaarden. Struin door de wijngaarden en proef bijzondere Nederlandse wijnen. Of er bij jou een wijnhuis in de buurt is? De Wijn Hoek heeft hier
een handig overzicht van gemaakt.

7. Doe mee aan een dorpsquiz. 


Op veel plekken wordt de zogenoemde ‘dorpsquiz’ georganiseerd. Laat je kennis testen en voer de meest uiteenlopende opdrachten uit. Leuk om samen met je vrienden en familie te doen.

8. Markten en rommelmarkten. 


Wat is er bij jou in de buurt allemaal te vinden? Markten en rommelmarkten zijn de plek om lekker over heen te struinen. Ook zijn er regelmatig markten die in het teken staan van een bepaalde cultuur of thema, zoals een Indonesische markt of een middeleeuwse markt.


9. Pluktuinen. 


Je eigen boeketje plukken of fruit oogsten? Het kan in een van de tientallen Nederlandse pluktuinen. Hier kun je soms zelfs gratis oogsten wat er gezaaid is. Via Pluktuinen vind je
een tuin bij jou in de buurt. 

10. Gratis festivals 


In Nederland worden jaarlijks honderden gratis festivals georganiseerd. Je hoeft er misschien niet de headliners van Pinkpop te verwachten, maar dat maakt het niet minder leuk! Festivals in het teken van muziek, kunst en cultuur. Vind ze onder andere via de
website van festivalinfo.nl.

Goedkope uitjes met kinderen 


De meeste ideeën hierboven kun je ook prima met kinderen doen. Maar er zijn ook goedkope uitjes speciaal voor kinderen.

1. Kinder-natuurwandelingen 


Laat je kinderen op een leuke manier kennismaken met de natuur. Trek er op uit om kabouters te gaan zoeken in het bos, of doe een dierenwandeling. Vind leuke
wandelingen bij jou in de buurt  


2. Kinderboerderij 


Het is niet alleen leuk om een kinderboerderij te bezoeken en de konijntjes te knuffelen, maar zo leren de kinderen ook met dieren omgaan. Een win-win uitje! Èn de meeste zijn gratis of tegen een kleine bijdrage. 
 


3.
Schat zoeken met geocaching 


Een zoekspel waarin de digitale en de echte wereld elkaar vinden. Ga aan de hand van coördinaten op zoek naar schatten! Het enige wat je nodig hebt, is een device met gps. Ook erg leuk voor volwassenen.
Lees er meer over op Geocaching.nl 


4. Een speurtocht maken
 


Voor de creatievelingen onder ons: stel je eigen speurtocht samen! Bedenk een thema, opdrachten, activiteiten en een route. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
 


5. Bezoek een open dag
 


Zo is er geregeld een open dag. Denk bijvoorbeeld aan de bakkerij of bij de locale brandweer. Vaak staat zo’n dag in het teken van kinderen of zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Hou hiervoor je lokale krantje in de gaten.
 


6. Vliegtuigen spotten
 


Bezoek de website van
vliegtuigenspotter.nl voor spotplekken. Neem wat lekkers mee, een verrekijker en je kids kijken hun ogen uit! Het enige waar je rekening mee moet houden zijn je reiskosten en of het droog blijft. 


7. Blotevoetenpaden
 


Ga met de kinderen naar een blotevoetenpad. Daar kunnen ze rennen, springen en mogen vooral heel vies worden! Oude kleding mee en een paar handdoeken op een zomerse dag en je hebt een leuk, goedkoop dagje uit. Extra leuk als er modder aanwezig is.
 


8. Natuurspeeltuinen
 


Een initiatief van Natuurmonumenten zijn de OERRR natuurspeeltuinen. Hier kunnen ze klimmen, kliederen, klauteren en ontdekken in de natuur. Er zijn 22
OERRR locaties in Nederland. Altijd wel eentje bij jou in de buurt.  


9. Kastelen bezoeken
 


Ga op zoek naar ridders en prinsessen in een van de vele kastelen van Nederland. Ook hier is vaak de museumkaart een geldig entreebewijs! Zeker als jouw kind van ridderverhalen houdt of het liefst de hele dag als prinses verkleed door het huis loopt, is dit een gegarandeerd succes.
 


10. Ikea en tuincentra
 


Vooral leuk als papa en mama zelf iets nodig hebben. De kinderen kunnen lekker spelen in Smålland of alle stoelen uitproberen, met zelf een ijsje tappen als hoogtepunt.

Scoor de goede deals 


Goedkope uitjes zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar jezelf een keer verwennen met een dagje Efteling, lekker uit eten of naar de spa zou ook wel leuk zijn toch? Gelukkig zijn er websites zoals vakantieveilingen.nl, groupon.nl of socialdeal.nl waarop je goedkope uitjes kunt scoren voor een betaalbare prijs. 

Liever naar een festival? Met de apps Appic of I’M in kun jij voor festivals gratis kaartjes winnen: draai aan het rad en test je geluk.

Haal het meeste uit je vrije tijd met deze goedkope of soms zelfs gratis uitjes. Wil jij ook een professionele bespaarder worden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van FinBuddy. Zo mis je niks op het gebied van sparen, besparen en leuke artikelen over hoe jij het meeste uit je salaris kunt halen.  

Terug naar blog overzicht