Blog Baby op komst Blog Baby op komst

Het belang van financieel overzicht bij gezinsuitbreiding

Waar moet je rekening mee houden bij gezinsuitbreiding? Een ding is zeker: met een baby op komst zal er een hoop gaan veranderen. Niet in de laatste plaats in de financiële situatie. Gezinsuitbreiding gaat namelijk gepaard met een groot aantal eenmalige én terugkerende kosten. Kosten die vragen én emoties oproepen.

Want wat kost een baby eigenlijk? Met welke uitgaven moet je rekening houden en wat zijn de financiële gevolgen wanneer je kiest voor ouderschapsverlof, kinderopvang of een dag minder werken? En hoe creëer je financieel overzicht?

Vader van twee dochters en journalist Robin van Tilburg doet voor FinBuddy een (kas)boekje open. Als oprichter van het online platform VADER magazine en schrijver van zijn boek "Kickstart je vaderschap" is hij inmiddels ervaringsdeskundige en kan hij jou als lezer voorzien van waardevolle financiële tips rondom financieel overzicht bij gezinsuitbreiding. 

Gezinsuitbreiding: wat komt er op je af?


“Hoe gaan we het regelen?” Het was één van de eerste vragen die mijn vriendin Loes en ik elkaar stelden nadat twee streepjes van de zwangerschapstest ons hadden laten weten dat ons leven binnenkort drastisch zou gaan veranderen.

En dan overdrijf ik niet. Met een baby op komst staat je wereld op zijn kop. Er is blijdschap en geluk, maar er zijn ook vragen. Heel veel vragen. Want wat houdt dat eigenlijk in, een gezin vormen? Hoe doe je dat en waar moet je rekening mee houden? Urenlang spraken we over de opvoeding, onze visie op ouderschap en hoe we dit zo goed mogelijk wilden invullen. Deze gesprekken aan de keukentafel hadden één ding gemeen: ze eindigden steevast met het onderwerp financiën.

Want wat zou het effect zijn van een baby op onze financiële situatie? Al snel kwamen we tot de volgende conclusie: een kind krijgen en geldzaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. 

Behoefte aan financieel overzicht


Want een kind grootbrengen kost geld. Veel geld. En dat begint al vroeg. De teller begint namelijk al te lopen zodra je als aanstaande ouders voor het eerst een babyspeciaalzaak binnenstapt om onder het motto ‘jij wil toch ook het beste voor je kind’ alle al dan niet noodzakelijke baby-benodigdheden in huis te halen.

Maar waar veel ouders zich voornamelijk focussen op het regelen van de praktische zaken bij gezinsuitbreiding, denk bijvoorbeeld aan de kleur van de babykamer, het vergaren van de babyuitzet en het kiezen van de perfecte kinderwagen, zijn er zeker ook belangrijke financiële zaken om al in een vroeg stadium rekening mee te houden. Want wat zijn de financiële gevolgen van ouderschapsverlof, de kinderopvang of een aantal uren minder werken? Allemaal zaken die direct van invloed zijn op de financiële situatie en het besteedbaar inkomen van een gezin. 

 

Gezinsuitbreiding en financiële stress


Het leek wel of elke vraag rondom het ouderschap leidde tot een nieuw financieel vraagstuk. Ik merkte dat dit me onrustig maakte. Of zeg maar gerust: gestrest. Want hoewel het fijn was om samen met Loes te bespreken hoe we het ouderschap wilden invullen, altijd was daar weer dat stemmetje. Is dit wel financieel haalbaar? Overal hoorden en lazen we dat een kind ontzettend veel geld kost.

Dat bracht onze ideale situatie soms aan het wankelen. Want was het wel verstandig om minder te gaan werken en meer tijd met elkaar door te brengen wanneer dit veel extra stress zou opleveren? En zou de tijdswinst van het onbetaalde ouderschapsverlof opwegen tegen de financiële terugval? Om ons heen zagen we vrienden worstelen met dezelfde thema’s. Met de uitgerekende datum die steeds dichterbij kwam, had ik me er eigenlijk al bij neergelegd dat onze ideale situatie niet voor ons was weggelegd. 

Financieel overzicht creëren: hoe doe je dat?

 

Maar het bleef knagen. Want wisten we eigenlijk wel zeker dat het niet zou kunnen? En waar baseerden we dat eigenlijk op? We gingen er samen nog eens goed voor zitten en deden wat we al veel eerder hadden moeten doen: inzicht verkrijgen in onze financiële situatie.

We zetten de inkomsten en uitgaven in een Excel-bestandje en lieten daar verschillende scenario’s op los: 

  • Wat zijn de financiële gevolgen van minder uren werken?
  • Wat betekent ouderschapsverlof voor het gezinsinkomen?
  • Kunnen we snijden in onze vaste lasten en terugkerende kosten? 
  • Wat zijn de kosten van kinderopvang?
  • Wat kost een kind gemiddeld per maand?
  • Hoe hoog is de kinderbijslag? 

Al snel ontdekten we er dat er veel meer mogelijk was dan dat we aanvankelijk hadden gedacht. We zagen ruimte voor aanpassingen en besparingen, bijvoorbeeld door tijdelijk minder uit eten te gaan, anders boodschappen te doen en lopende abonnementen te herzien. Kosten waar je vrijwel nooit bewust bij stilstaat. Ook ontdekten we dat we met een dag minder werken weliswaar zouden terugvallen in inkomen, maar dat we daarmee allesbehalve in de gevarenzone kwamen. Langzaam ontstond er een helder financieel overzicht.

Er kwam structuur en ook wisten precies wanneer er wat zou worden afgeschreven. Daarmee kwam ook de rust weer terug in onze situatie. Die rust leidde zelfs tot euforie toen we ontdekten dat onze ideale situatie wél binnen handbereik bleek te zijn! Achteraf gezien is het creëren van dit financiële overzicht cruciaal geweest voor de invulling van ons ouderschap. En daarmee overdrijf ik niet.

Financieel overzicht brengt rust


Nu onze kinderen al wat ouder zijn blikken we nog met regelmaat samen terug op die bijzondere periode, waarbij we kunnen concluderen dat we erg blij zijn met de keuzes die we hebben gemaakt. Het creëren van een helder financieel overzicht tijdens de gezinsuitbreiding heeft daar in grote mate aan bijgedragen. Omdat we precies wisten waar we aan toe waren konden we het ouderschap invullen op een manier die voor ons het beste werkte. En die terugval in inkomen? Die bleek achteraf een investering in herinneringen. Minder goed te vangen in een Excel-bestandje, maar tegelijkertijd onbetaalbaar.

Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan financieel overzicht bij ouders vaak leidt tot keuzes die ze eigenlijk niet willen maken. Omdat ze denken dat het niet anders kan. Dat is zonde, want uit onderzoek blijkt ook dat deze keuzes vaak gebaseerd zijn op foutieve financiële aannames. Wanneer je goed gaat kijken, is er vaak veel meer mogelijk.

Als ik andere (aanstaande) ouders dan ook een tip mag geven is het dit: investeer in het inzichtelijk maken van je inkomsten en uitgaven. Bijvoorbeeld met behulp van een handige tool. Het kost wat tijd, maar het levert je ook ontzettend veel op. Het belang van een helder financieel overzicht bij gezinsuitbreiding mag echt niet worden onderschat. 

Vind je het leuk om meer van dit soort blogs met financiële tips te ontvangen of wil je straks GRATIS gebruik maken van de FinBuddy tool voor meer financieel inzicht? Meld je dan nu aan of kijk ons explainer filmpje hieronder waarin we in 1 minuut vertellen hoe FinBuddy jou inzicht en structuur kan geven in je financiën.

Terug naar blog overzicht