Finbuddy Moneytalks Marnix

Het FinBuddy team: Moneytalks met Marnix

Bij FinBuddy zijn we van mening dat praten over geld belangrijk is en bijdraagt aan een financieel gezonder leven. Door geld-ervaringen met elkaar te delen kun je veel tips en tricks op doen. In deze moneytalks gaan we in gesprek met Marnix, Product Owner bij FinBuddy.

Mijn naam is Marnix en ik ben 38 jaar. Oorspronkelijk kom ik uit Rotterdam, maar inmiddels woon ik al 10 jaar in Nijmegen samen met mijn vriendin en onze twee kinderen van 7 en 6 jaar. Sinds december 2022 werk ik als zelfstandige op het snijvlak van business en IT. Bij FinBuddy ben ik Product Owner en verantwoordelijk voor de continue verbetering van ons product, de software en de dienstverlening.

Hoe zouden je vrienden je omschrijven?


Gedreven, enthousiast en iemand die mensen bij elkaar brengt, zowel op werk als in mijn privéleven.

Waar krijg jij energie van?


Ik ben graag actief en competitief bezig. Zo train ik het voetbalteam van mijn zoontje, speel wekelijks padel, en sta ik regelmatig op de golfbaan. Daarnaast race ik in mijn vrije tijd op zolder in mijn racesimulator tegen tegenstanders van over de hele wereld. Het hoeft niet altijd competitief. Ik vind het ook heerlijk om te wandelen. De Nijmeegse Vierdaagse staat daarom hoog op mijn lijstje. Al is dat natuurlijk wel weer soort van competitief haha.

Bespaar je op bepaalde financiële uitgaven?


Absoluut! Ik ben een echte Excel-nerd als het om financiën gaat en houd precies bij waar ons geld naartoe gaat. Zo kijk ik bijvoorbeeld regelmatig of het voordelig is om van hypotheek over te stappen om kosten te besparen. Ook zorg ik ervoor dat we geen onnodige abonnementen op streamingdiensten aanhouden. Bij boodschappen koop ik vaak groter in als er goede aanbiedingen zijn. Verder neem ik eens in de paar jaar onze verzekeringen onder de loep: hebben we de juiste dekking nog, en zijn de voorwaarden nog steeds gunstig? Ik zie het bijna als een sport om alles zo slim mogelijk te regelen.

Wat is jouw guilty pleasure wat betreft uitgaven?


Dat is zonder twijfel het online racen. Het begon als een onschuldige hobby tijdens corona met een eenvoudig stuurtje. Het blijkt nogal verslavend te zijn. Het is zo’n hobby waarin je eindeloos kunt investeren. Er is altijd wel een beter stuur, een mooier scherm, een comfortabelere stoel of een nieuwe game om te proberen. Je bent eigenlijk nooit helemaal klaar.

Welk geldtype ben jij volgens FinBuddy?


Ik ben een rekenmaster. Ik weet op elk moment van de dag precies hoeveel geld er op mijn rekening staat, welke betalingen er nog aankomen en welke grote uitgaven in de pipeline zitten. Deze controle helpt me om slimme financiële beslissingen te nemen. Zo kom ik niet voor verrassingen te staan.

Op welke uitgave zou je nooit willen besparen?


Leuke dingen doen met vrienden en mijn gezin. Als ik terugdenk aan waardevolle herinneringen, gaat het nooit om 'die ene TV die we kochten' of dat tientje dat ik bespaarde bij de supermarkt. Het zijn juist de momenten die ik heb beleefd met vrienden en familie die er echt toe doen. Heel cliché, maar dat zijn de ervaringen die blijven hangen. Daar zou ik niet snel op besparen, tenzij het écht niet anders kan.

Van welke uitgave of financiële beslissing heb je het meeste plezier gehad?


Voor mij is dat niet één grote uitgaven, maar juist een heleboel kleine momenten. Denk aan een biertje na het padellen, een ijsje halen met de kinderen bij de ijscoman, of een jaarabonnement op een pretpark. Het voordeel van mijn fanatieke Excel-werk is dat ik precies weet wat we kunnen besteden aan leuke dingen. Daardoor kunnen we deze momenten zorgeloos beleven, wat resulteert in talloze kleine ervaringen die samen prachtige herinneringen creëren.

Aan wie zou je FinBuddy aanraden?


FinBuddy is bij uitstek geschikt voor mensen die het uitdagend vinden om inzicht te krijgen in hun financiën. Vooral als je moeite hebt om overzicht te houden of niet precies weet waar je geld naartoe gaat, kan FinBuddy echt een uitkomst bieden. Door al je vaste lasten direct na ontvangst van je salaris af te schrijven. Wat daarna overblijft, is precies wat je kunt besteden. Makkelijker kan niet!

Van welke uitgave of financiële beslissing heb je het meeste spijt gehad?


Ik heb ooit een auto gekocht die ik niet had moeten kopen. De garage gaf al geen goede indruk: overal olie op de vloer, een enorme rommel en een groezelige sfeer. Maar na lang zoeken binnen mijn budget was ik het zat en besloot ik toch de auto te kopen, zonder garantie. En ja hoor, na slechts 5 kilometer op de snelweg (niet overdreven) hield de auto er al mee op. Wat volgde was een hoop gedoe met de verkoper en een paar jaar ellende met de ene grote kostenpost na de andere. Uiteindelijk heeft die auto me minstens het dubbele gekost van de oorspronkelijke aanschafprijs.

De les die ik hieruit heb geleerd? Bij grote uitgaven moet je naar je gevoel luisteren. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Het meest frustrerende aan deze ervaring is dat ik wist dat het niet goed zat, maar het toch heb gedaan. Met alle gevolgen van dien.

Welke tip zou jij FinBuddy-volgers willen geven?


Voor mij begint alles met inzicht. Ik sla daar zelf wel aardig in door met mijn Excel boekwerk, maar dat komt omdat ik het leuk vind. Zo gedetailleerd hoeft het echt niet, maar een goed overzicht van je inkomsten en je vaste lasten helpt bij het maken van keuzes. Je kunt geen goede beslissingen nemen als je niet precies weet wat je te besteden hebt. Dat is ook waarom ik zo in de missie van FinBuddy geloof. Als we onze missie waarmaken, heb je straks helemaal geen Excel meer nodig.

Ben je nieuwsgierig geworden naar FinBuddy door het lezen van deze blog van Marnix? Of wil je meer van dit soort interviews ontvangen direct in je inbox? Meld je dan aan voor de FinBuddy nieuwsbrief!

Terug naar blog overzicht