Besparen Op Je Boodschappen Met Finbuddy Besparen Op Je Boodschappen Met Finbuddy

Geld besparen op je boodschappen? Zo doe je goedkoop boodschappen

Je kunt er niet meer omheen, want iedereen voelt het in zijn portemonnee. Boodschappen zijn duurder geworden. Aan de stijgende prijzen kunnen we helaas niet veel doen, maar aan je stijgende boodschappen rekening wel. In deze blog geven we je enkele tips om te besparen op je boodschappen. Zonder dat je hoeft te besparen op lekkere en gezonde voeding.

Aanbiedingen onder de loep, neem niet alles voor lief


Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het besparen op je boodschappen zijn de aanbiedingen. Dat is in de meeste gevallen ook goed, maar laat je niet gek maken door alle aanbiedingen. Zoek eerst uit of het wel echt een goede aanbieding is.

Check van te voren de aanbiedingen die interessant zijn voor jou. Zie je iets interessants in de folder? Doorloop dan eerst de volgende drie stappen voor je ze op je boodschappenlijstje zet:

1. Wat kost het normaal per kilo/liter/verpakking en wat is de inhoud?  
2. Is dat voordeliger dan een voordeel/groot verpakking? 
3. Ga ik het echt gebruiken en wat is de houdbaarheid? 

Met het doorlopen van deze drie korte stappen filter je de minder goede aanbiedingen er zo tussenuit. Zo laat jij je niet snel misleiden.

Is er een product in de aanbieding dat je dagelijks gebruikt zoals vaatwastabletten? En is het ook nog eens een goede deal? Maak er dan maximaal gebruik van. Niets mis met een jaarvoorraad aan vaatwastabletten toch?

Denk bij het inladen van je mandje bij verse producten wel na of het nodig is om er veel van te kopen. Iets kan een geweldige aanbieding zijn, maar groente blijft beperkt houdbaar. Koop hiervan nooit meer dan je nodig hebt.

Maak een weekmenu op basis van de aanbiedingen


Wat zullen we vanavond eten? Een van de standaard vragen in een Nederlands huishouden. Waarom zou je jezelf die vraag iedere dag opnieuw stellen? Probeer het een keer per week te doen. 

Pak de folders, pen en papier en kijk eens wat er deze week voor groente, fruit, vlees en andere versproducten in de aanbieding zijn. Schrijf ze op en laat de chef-kok in je naar boven komen.

Bedenk hoe je met de aanbiedingen een weekmenu kan maken. Zijn de tomaten in de aanbieding? Die kunnen door een salade, pastasaus, in de soep of in een stoofpotje. In restaurants gebruiken ze ook een product in meerdere recepten. Dat bespaart geld.

Maar ik hoor je al denken, help! Ik ben niet creatief in de keuken. No problem! Broccoli en kippendij in de aanbieding? Google dan naar lekkere of gezonde recepten met broccoli en kippendij. Zo vind je gemakkelijk een recept dat bij je past.

Als je wat lekkers gevonden hebt kun je het recept ook verdubbelen. Zo heb je voor meerdere momenten een voordelige maaltijd. Dit werkt vooral goed met soep, curry, wokgerechten of andere soortgelijken maaltijden.

Als je wat je overhoudt in de vriezer doet, heb je ook altijd wat lekkers en gezonds voor later. Weet je dan ooit niet wat je moet eten, dan plunder je de vriezer. Vast een betere oplossing dan de oranje mannetjes wat te laten bezorgen. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid. 

Met een weekmenu van de aanbiedingen heb je een win-winsituatie. Je creëert namelijk rust gedurende week én je bespaart geld op de boodschappen. 

Hoe A-ziet jouw boodschappenmandje eruit? 


Wist je dat A-merken gemiddeld zo’n 45% duurder zijn dan hetzelfde product van een huismerk? In sommige gevallen zelfs met uitschieters van meer dan 51%! Zeg nu eerlijk, wil je echt liever het dubbele betalen voor je pot pindakaas? De smaak van een glas échte Coca-Cola kan een huismerk niet snel evenaren, maar andere producten zijn het proberen waard. 

Koop jij graag A-merken? Doe dan eens dit experiment. Wissel je standaard A-merken eens om voor het huismerk. Je zult verbaasd zijn wat dit scheelt bij de kassa. Zo kun je al snel 45% besparen op je boodschappen. Misschien zal de kwaliteit en smaak van het huismerk product je ook verbazen. 

Bezoek kleine lokale supermarkten 


Als we het over huis- en A-merken hebben. Dan is er ook een verschil in prijs en kwaliteit tussen de supermarkt en bijvoorbeeld de toko of de Turkse kruidenier op de hoek.
 

Misschien kom je er wel vaak langs. Ga eens binnen kijken voor je vlees, seizoensgroente of speciale producten. Denk dan aan kruiden, peulvruchten of oosterse producten. De kwaliteit is te vergelijken met die van de supermarkt, in sommige gevallen zelfs beter. Maar het is vooral de prijs die de doorslag geeft. De verpakkingen zijn vaak groter en in verhouding een stuk goedkoper. Laat je verrassen door wat deze winkels je te bieden hebben. 

Geef jezelf een boodschappen budget 


Aanbiedingen besparen geld en huismerken zijn goedkoper dan A-merken. Dat is een feit. Maar wil je echt besparen op je boodschappen, bekijk dan hoeveel je maandelijks uitgeeft aan boodschappen. 

Pak de app van je bank er eens bij en tel op wat je uit hebt gegeven aan boodschappen. Je hebt hier ook verschillende apps voor, Dyme App en Ibilly zijn hier goede voorbeelden van. Is dit bedrag meer dan dat je eigenlijk wilt uitgeven? Geef jezelf dan een (realistisch)budget per week. Neem het geld contant mee als stok achter de deur, zodat je ook niet meer uit kunt geven.

Doe je boodschappen met een handscanner, als dat mogelijk is in je favoriete supermarkt. Je ziet dan precies hoeveel euro er al in je mandje ligt. Dit maakt je een stuk bewuster en zo zul je ook niet snel over je budget heen gaan.

Zit je nog niet aan je weekbedrag, maar heb je wel alle boodschappen in je mandje? Verwen jezelf of spaar het voor de volgende week. Dit trucje werkt trouwens ook als je online je boodschappen doet, zo kom je ook niet in de verleiding om meer in je mandje te gooien.

Vermijd voorgesneden en kant-en-klaar


Als je rondkijkt in de supermarkt, dan wordt het je erg gemakkelijk gemaakt. Vers pakketten waarin alles al bij elkaar zit, voorgesneden groente en verse pizza’s die je alleen nog maar hoeft op te warmen. Maar wist je dat je stiekem best veel betaald voor dit gemak?
 

Voorgesneden broccoli is handig, maar kijk eens naar de kiloprijs. Zo zie je dat een ongesneden broccoli bijna 40% goedkoper is. En zo geldt dat ook voor kruidenmixen en pakjes. Achterop de verpakking zie je welke kruiden er in je favoriete mix zitten. Koop je de kruiden los, dan kan je zelf de kruidenmix maken. Zo weet je precies wat erin zit en bespaar je al snel geld op je boodschappen. 

En daar komt ie, eet eens een dagje minder of geen vlees. Voeg een meatless monday, tofu tuesday of fishless friday toe aan je weekmenu. Probeer op die dag dan eens een volledig vegetarisch recept. En nee, dat hoeft niet per se met een vleesvervanger. Kies bijvoorbeeld voor bonen of linzen, ontzettend gezond en ook nog eens erg goedkoop. 

Door meer zelf te doen bespaar je niet alleen op je boodschappen, maar je weet ook wat je eet. Goedkoop boodschappen doen is dan ook nog gezonder. Win-win!

Bonus tip om te besparen op je boodschappen


Nog een kleine tip om mee af te sluiten, doe vooral geen boodschappen als je honger hebt. Dan ziet ’n zak paprika chips of een reep karamel-zeezout chocolade er zo aantrekkelijk uit dat je denkt, ah toe maar! Is het buikje gevuld voor je op pad gaat, dan houd je jezelf veel gemakkelijker aan je boodschappenlijstje.
 

Met deze tips gaat het je lukken om te besparen op je boodschappen. Heb jij de smaak te pakken als het gaat om besparen? Meld je dan ook zeker even aan voor onze nieuwsbrief. 

Terug naar blog overzicht