Finbuddy Blog Overzicht Vaste Lasten 01 Finbuddy Blog Overzicht Vaste Lasten 01

Hoe houd je een overzicht van je vaste lasten bij.

Weet jij wat jouw vaste lasten zijn? Het is een constant terugkerend feit, het geld dat van je bankrekening verdwijnt. De vaste lasten, we weten dat ze er zijn, maar weet jij precies waar je geld heen gaat? Er zijn maar weinig mensen die echt een goed overzicht hebben van hun financiële situatie. Maar je hoeft geen volleerd boekhouder te zijn om je eigen overzicht van je vaste lasten op te zetten. We duiken dieper in de wereld van jouw inkomsten en uitgaven. 

Wat zijn vaste lasten?


Dit zijn de vaste uitgaven waarvan je weet dat ze iedere maand, kwartaal of jaarlijks terugkeren. Zoals je huur of hypotheek, wegenbelasting en gemeentelijke heffingen. Vaste lasten zijn over het algemeen stabiel en nemen een groot deel van je budget in beslag.


Wat zijn je uitgaven? 

De volgende uitgaven noemen we ook wel de vaste lasten:

  • Huur of hypotheek 
  • Gas, water en elektriciteit 
  • Kinderopvang  
  • Telefoon en internetabonnement 
  • Verzekeringen 

Onder het kopje verzekeringen vallen er waarschijnlijk wel wat meer zoals, je auto, huis, zorgverzekering, opstal, levensverzekering en/of rechtsbijstand.  Maar je vaste lasten zijn ook de minder voor de hand liggende uitgaven.

  • Afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting 
  • Netflix, Videoland, Disney plus, Spotify of YouTube Premium 
  • Een abonnement op een tijdschrift of je e-reader 
  • Fitnessabonnement of Strava-premium  

Wat zijn maandelijkse inkomsten? 

Er vliegt niet alleen geld de deur uit, er komt gelukkig ook geld binnen. Ook dit kan uit verschillende inkomsten komen, zoals:  

  • Salaris, uitkering of pensioen 
  • Kinderbijslag en kindgebonden budget 
  • Toeslagen zoals zorgtoeslag 

Variabele inkomsten en uitgaven 

Van de bovenstaande categorieën weten we zeker dat ze iedere maand terugkeren. De kosten die je maakt aan boodschappen, reiskosten en uitjes, die we voor het gemak vrijetijdskosten noemen, horen ook thuis in het overzicht. 

  • Boodschappen en lichamelijke verzorging 
  • Reiskosten en onderhoudskosten 
  • Vrijetijdskosten zoals shoppen, uit eten en naar de film

Hoe maak je een overzicht voor je inkomsten en uitgaven? 


Als je precies weet wat je uitgeeft en wat er binnenkomt, zie je gemakkelijk waaraan je het meeste geld uitgeeft, maar ook hoeveel je overhoudt of kunt besparen. Het zorgt ervoor dat je een beter zicht krijgt op je financiën en dus automatisch verstandiger om gaat met je geld.
 

Aan de slag met je overzicht 

Je kunt een overzicht bijhouden in een schrift, in Excel of met een van de vele apps. Kies wat bij jou past; het resultaat is hetzelfde.

Laten we beginnen bij het begin. Met de volgende stappen maak jij zelf een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven. Pak je bank app erbij en go! 


1.  Zet al je inkomsten op een rijtje 

Begin met het noteren van alles wat er maandelijks bijgeschreven wordt op je bankrekening. Salaris, toeslagen enz.  Tel ze bij elkaar op voor een totaalbedrag. 

2. Zet al je uitgaven op een rijtje 

Maak een opsomming van al je maandelijkse uitgaven. Ja, dat is even een flinke klus, maar hier ga je echt profijt van hebben. Huur of hypotheek, nutsvoorzieningen, verzekeringen, abonnementen, enzovoort. Noteer ook variabele kosten, zoals boodschappen, eten buiten de deur, lichamelijke verzorging en andere dagelijkse uitgaven. Je hebt waarschijnlijk meerdere verzekeringen en abonnementen, vergeet deze niet te specificeren. 


3. Bereken het verschil tussen inkomsten en uitgaven 

Het verschil tussen je inkomsten (stap 1) en uitgaven (stap 2) is het bedrag dat je over hebt voor andere uitgaven. Dit is jouw beschikbare budget dat je iedere maand kunt uitgeven zonder in het rood te gaan. 

Je variabele uitgaven worden van je budget afgetrokken. Aangezien dit iedere maand anders zal zijn, is het belangrijk om dit voor een langere periode bij te houden. Op langere termijn zal je een beter inzicht krijgen op hoeveel je uitgeeft.


4. Je vaste lasten versus je variabele kosten.
 

Zet je variabele kosten in verschillende categorieën neer. Je vaste lasten zijn altijd hetzelfde, terwijl je variabele kosten van maand tot maand verschillen. Noteer ze in verschillende categorieën.  

  • Boodschappen 
  • Persoonlijke verzorging 
  • Winkelen 
  • Huisdieren 
  • Vrijetijdskosten 
  • Vervoer 
  • Reparaties/renovaties 

5. Blijf je uitgaven en inkomsten bijhouden 

Neem een vast moment in de week waarin je jouw overzicht update. Welke uitgaven heb ik gedaan of is er misschien een vaste uitgave veranderd? 

  • Voeg wekelijks op een vast moment je gemaakte uitgaven toe aan je overzicht.
  • Zijn je vaste lasten nog up-to-date? Werk veranderingen meteen bij. 
  • Bekijk hoe je het, vergeleken met de week of maand daarvoor, hebt gedaan. Geef ik meer of minder uit?  

Lijkt het je nu te veel gedoe om zelf een overzicht te maken, maar wil je wel graag overzicht in je financiën? In deze blog hebben we  de 5 beste huishoudboekje apps op een rijtje gezet om een financieel overzicht bij te houden. 

De voordelen van een financieel overzicht  


Het heeft even wat tijd en inspanning gekost, maar je hebt je vaste lasten overzicht af! Nu begint het pas, dit is jouw persoonlijke routekaart voor jouw doelen.
 

Persoonlijk overzicht 

Het laat zien waar je geld naartoe gaat, waardoor je betere financiële beslissingen kunt nemen.

Een vast budget 

Geef jezelf een vast budget voor je boodschappen en vrijetijdsbesteding. Zo geef je nooit meer uit dan je wilt en kun je makkelijker schakelen in je uitgaven. 

Besparen 

Door je uitgavenpatroon te bekijken, kun je zien waar je geld kunt besparen door bijvoorbeeld abonnementen op te zeggen of goedkopere alternatieven te vinden.

Sparen zonder stress 

Het halen van je financiële doelen wordt een stuk gemakkelijker. Je hoeft niet meer te gokken of je de maand wel haalt en of je kunt sparen. Door jouw overzicht zie je precies waar je aan toe bent. Ook kan het zijn dat jij door een financieel overzicht te maken erachter komt dat je bijvoorbeeld dubbel verzekerd bent of dat er een betere deal te scoren is met een energieleverancier. 

Heb je spaardoelen of wil je sneller je hypotheek aflossen? Bekijk in je overzicht hoeveel geld je maandelijks kunt missen om zo sneller je spaardoel te bereiken!  

Wil jij ook een pro-bespaarder worden? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief. Zo krijg je niet alleen de nieuwste tips en blogs in je mail, maar je helpt FinBuddy ook met het realiseren van ons grote doel. Hoe meer mensen zich aanmelden hoe sneller FinBuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten. 

Terug naar blog overzicht