Finbuddy Blog Stopzetten Automatische Incasso Finbuddy Blog Stopzetten Automatische Incasso

Hoe zet ik een automatische incasso stop?

Betalen met een automatische incasso kan gemakkelijker zijn dan handmatig rekeningen betalen. Maar soms wil je een automatische incasso stopzetten. Omdat je geen gebruik meer maakt van een dienst of product bijvoorbeeld. Hoe zet je een automatische incasso stop, dat lees je in deze blog.

Wat is een automatisch incasso? 


Een automatisch incasso wordt ook wel een machtiging genoemd. Hierbij geef je toestemming aan een bedrijf, organisatie of vereniging om eenmalig of voor langere tijd geld af te schrijven van jouw rekening. Bijvoorbeeld voor je telefoon- of energierekening. We noemen dit een automatische incasso omdat je nadat je toestemming hebt gegeven niets meer hoeft te doen. Het bedrijf schrijft automatisch de maandelijkse kosten van jouw rekening af.

Het bedrijf waar je een machtiging aan wilt geven kan dit op twee manieren verkrijgen: schriftelijk of via de telefoon. Veel bedrijven willen graag dat je een machtiging geeft voor een automatisch incasso. Het zorgt ervoor dat het bedrijf altijd op tijd zijn geld ontvangt. Dat heeft verschillende voordelen. Onder andere kost dit het bedrijf minder tijd, omdat ze geen brieven of herinner-mailtjes hoeven te sturen. Voor de klant is een automatische incasso ook makkelijk: je hebt geen omkijken naar het betalen van vaste rekeningen. 

Waarom automatische incasso stopzetten? 


Ondanks het gemak van een incasso kan het voorkomen dat je een automatische incasso wilt stopzetten. Bijvoorbeeld omdat je moeite hebt met het betalen van je rekeningen. Of omdat je meer controle wilt hebben over de dag waarop de rekeningen worden afgeschreven. Misschien ben je het wel niet eens met de incasso die heeft plaatsgevonden. Allemaal geldige redenen om jouw automatisch incasso stop te zetten. Naast het direct stopzetten van het automatisch incasso zijn er ook andere oplossingen. Voordat we uitleggen hoe je een automatisch incasso stopt, hebben we hier een paar andere oplossingen voor je op een rijtje gezet.

Stopzetten vanwege onvoldoende saldo 

Het komt bij iedereen wel eens voor: je hebt onvoldoende saldo om je rekening te kunnen betalen. Wanneer je moeite hebt om je rekeningen te kunnen betalen wil je misschien jouw automatisch incasso stopzetten, zodat je zelf kunt beslissen wanneer je jouw rekening betaalt. Wacht daar even mee, want misschien kan jouw vaste lasten leverancier wel met je meedenken over een betaalregeling. Neem dan ook altijd eerst contact op met je leverancier voor je een automatische incasso stopzet.


Ik ben het niet eens met de incasso 

Een andere reden om een automatische incasso stop te zetten of misschien zelfs te storneren (het geld terug te boeken naar je eigen rekening) kan zijn dat je het niet eens bent met de incasso. Neem in dit geval áltijd contact op met het bedrijf dat de incasso gedaan heeft. Dat jij het niet eens bent met de incasso wil namelijk niet zeggen dat je niet hoeft te betalen. Neem even contact met ze op en leg uit dat de incasso onterecht is. Zij kunnen dit dan aanpassen in hun systeem en zo ontvang jij geen betaalherinneringen (waar vaak extra kosten aan verbonden zijn of brieven van incassobureaus. 

Meer controle over een automatisch incasso 

De laatste reden die we willen benoemen is dat je meer controle wil over de incasso’s. Of eigenlijk vooral over de datum van de afschrijvingen. Zo kan het voorkomen dat je telefoonrekening aan het begin van de maand wordt afgeschreven, net als je hypotheek, terwijl je energierekening misschien juist weer aan het einde van de maand wordt afgeschreven. Door deze wisselende incassodata kan het lastig zijn om te weten hoeveel geld je elke maand overhoudt. Maar dat kan makkelijker! Met FinBuddy worden straks al jouw vaste lasten op dezelfde dag afgeschreven. Zo weet jij precies hoeveel je elke maand te besteden hebt. Nieuwsgierig geworden naar het gemak van FinBuddy? Lees dan nu meer over FinBuddy.

Hoe automatisch incasso stopzetten? 


Om jouw automatisch incasso stop te zetten neem je contact op met het bedrijf waarvan je de rekening moet betalen. Je kunt ook een
formulier “intrekken machtiging” invullen en opsturen naar het bedrijf. Volg de link om een voorbeeld formulier te bekijken. Stuur dit formulier niet naar je bank, want zij zijn niet degene met wie jij een afspraak hebt over de automatische machtiging. De bank voert de machtiging alleen uit. Een beetje zoals de persoon naast je aan de eettafel die je de boter doorgeeft.

Wil je jouw automatisch incasso stopzetten omdat je het gevoel hebt dat het bedrijf misbruik van je maakt of omdat je het bedrijf niet kent? Wanneer het geen optie is om het bedrijf te benaderen om de incasso stop te zetten kun je deze toevoegen aan een blokkadelijst. Dat doe je via de online omgeving of app van je bank. Wanneer het digitaal niet mogelijk is kun je een rode kaart opvragen bij je bank. Dit kan door deze op te vragen via de website of telefoon van jouw bank.

Wist je dat je jouw automatische incasso ook volledig terug kunt boeken? Dit heet storneren en is mogelijk tot 8 weken (56 dagen) na de incasso. Bij de meeste banken kan dit heel gemakkelijk door op de afschrijving te klikken of tikken in je (mobiele) bankieren omgeving en dan voor de optie storneren of terugboeken te kiezen. Wil je na 56 dagen alsnog de incasso storneren? Dat kan, wanneer je hier een goede reden voor hebt. Neem daarvoor contact op met je bank. Dit kan tot 13 maanden na de incasso.

Het gemak van FinBuddy 


Een automatisch incasso betekent veel gemak, maar in veel gevallen bepalen je vaste lasten leveranciers nog op welke dag je de automatisch incasso moet betalen. Hier wil FinBuddy verandering in brengen. We brengen je straks meer gemak door alle automatische incasso’s op dezelfde dag van je rekening af te schrijven. Zo houd jij meer tijd over voor leuke dingen én heb je meer gemak en structuur. Wil jij ook gebruik maken van FinBuddy? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je hoort het als eerste wanneer FinBuddy van start gaat!
 

Niets meer missen op het gebied van sparen en besparen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Zo krijg je maandelijks de leukste blogs, tips en feitjes in je mailbox. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe sneller FinBuddy vaste lasten leveranciers in Nederland kan overtuigen om zich aan te sluiten bij FinBuddy!

Terug naar blog overzicht