10 Spaartips Blog Finbuddy 10 Spaartips Blog Finbuddy

Sparen: 10 spaartips om je spaardoel te bereiken

We weten allemaal dat het belangrijk is, maar doen we het ook echt allemaal? Je salaris is gestort en je rekening is weer gespekt, yes! Maar is jouw rekening alweer leeg voordat je wat hebt kunnen sparen? Als je weet waar je moet beginnen wordt het een makkie. Met deze 10 spaartips over optimaal geld sparen word jij een spaar expert.

Waarom zou je geld sparen? Een van de belangrijkste redenen om maandelijks geld opzij te zetten, is om financiële tegenslagen zelf op te kunnen vangen. Stel je telefoon gaat kapot, of de grote beurt van je auto blijkt toch een stuk duurder te zijn dan dat je verwacht. Dan kun je met het geld dat je gespaard hebt deze kosten dekken zonder dat je hiervoor een gat in je maandelijkse begroting hebt of geld zou moeten lenen om je rekening te betalen.

Maar voor je denkt dat het alleen maar om tegenslagen gaat. Jij bepaalt je eigen spaardoel, sparen voor ‘later’, een nieuwe auto of lekker lang op vakantie. You name it, maar het begint allemaal met spaargeld. En dat geld moet jij bij elkaar sparen.

Dit klinkt makkelijker dan dat het in de praktijk blijkt te zijn. Hoe pak ik het nou zo aan dat mijn spaarrekening ook echt groeit? Met deze 10 spaartips gaat het jou ook zeker lukken, echt waar!

Spaartip 1: Bedenk een spaardoel


Veel mensen sparen geld met een reden. Om op vakantie te gaan, een nieuwe auto of misschien voor de studie van je kinderen. Vind voor jezelf uit waarom jij geld wilt sparen. Het is namelijk makkelijker om te sparen met een doel voor ogen, dan dat je zo maar wat geld wilt sparen of een appeltje voor de dorst wilt. Stel voor jezelf een spaardoel, het maakt niet uit hoe klein of groot. Zo lang je maar ergens naar toe werkt. Het helpt ook om niet alleen een lange termijn spaardoel te hebben maar ook wat kleinere doelen tussendoor. Denk aan een weekendje weg of lekker uiteten. Sparen met doelen die je ook op kortere termijn kunt halen motiveert je om ook door te pakken op je lange termijn spaardoelen.

Spaartip 2: Heb zicht op je uitgaven


Het wordt lastig om geld te sparen als je niet weet hoeveel je maandelijks uberhaupt kunt sparen. Pak je internet bankieren app erbij en kijk eens naar wat je de laatste 6 maanden hebt uitgegeven. Kijk naar je vaste lasten, je losse uitgaven en naar je salaris. Zo kun je voor jezelf bekijken wat er iedere maand binnen komt op je rekening en waar je geld naar toe gaat. Tel het bij elkaar op en maak een schatting van wat jij sowieso kunt sparen iedere maand. Wij van Finbuddy kunnen het nog makkelijker maken voor je, wij zorgen dat al je vaste lasten één dag na je salaris van je rekening afgeschreven worden. Zo zie je direct wat je voor de rest van de maand te besteden hebt, zo creëer je rust in je financiën. Als jij op de hoogte wilt blijven van onze vorderingen meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

Spaartip 3: Automatische overboeking

 

Wanneer je op jouw rekening een automatische overboeking instelt, hoef je zelf niet meer je spaargeld over te maken. Het grote voordeel is dat je dit dan ook nooit meer vergeet of dat je twijfelt om het nu een keertje niet te doen omdat je liever die nieuwe paar schoenen wilt kopen. Dit zorgt ervoor dat je consequent geld blijft sparen. Hoe minder moeite het kost om geld te sparen, hoe makkelijker het wordt om echt iets op te bouwen. Zorg ervoor dat je deze direct instelt na ontvangst van je salaris. Alleen sparen wat je aan het einde van de maand overhoudt werkt vaak niet, omdat je dit dan al hebt opgemaakt. 

Spaartip 4: Potjes vullen

 

Bij bijna elke bank kun je meerdere rekeningen openen, ook wel potjes genoemd. Hierin kun jij je spaargeld verdelen in de potjes die je hebt gemaakt. Bijvoorbeeld door een potje te nemen voor je grote spaardoel, een potje voor financiële tegenvallers zoals het vervangen van je kapotte vaatwasser en een potje voor leuke dingen, zoals kleding of een festival. Door op deze manier te sparen blijft de spaarpot voor je grote doel groeien zonder dat je hier andere uitgaves voor moet laten.

Spaartip 5: Financiële meevallers

 

Heb je salarisverhoging gekregen? Super goed! Maar in plaats van nu meer uit te geven, kijk eens of je een deel van je verhoging of misschien zelfs alles kunt sparen. Je kon voor je salaris verhoging ook al sparen, dit is een mooie manier om je maandelijkse spaardoel te verhogen. Zo kun je het ook met andere financiële meevallers proberen. Je kunt makkelijk geld sparen als je dit ook doet met je vakantiegeld of de belastingteruggave. Geef je spaarrekening een boost! Maar vergeet ook niet jezelf zo nu en dan eens te verwennen.

Spaartip 6: Laat je niet uit het veld slaan

 

Lukt het je deze maand niet om je spaardoel te halen omdat er wat onverwachte uitgaven zijn. Laat je hierdoor dan niet uit het veld slaan! Het kan natuurlijk voorkomen dat het een maandje wat minder is. Oke, je kunt nu misschien niet sparen wat je graag zou willen, maar kijk dan wat je nog wel kunt missen om te sparen. Met ups en downs kom je er ook. Zolang je maar consequent geld blijft sparen. Blijf postief!

Spaartip 7: Verdiep je in beleggen

 
Wat past er bij jou? Sparen of beleggen. Het klinkt vaak best spannend.. beleggen, vooral als het om je zuurverdiende spaargeld gaat. Toch is beleggen met je spaargeld een manier om sneller rendement te krijgen op jouw geld. Dit is alleen niet zonder risico! Maar er zijn manieren om er verstanding mee aan de slag te gaan. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen, maar vanuit een apart potje. Er zijn handige tools om te kijken of jij kunt beleggen met jouw financiële plaatje zoals de bufferberekenbaar van Nibud. Laat je altijd goed adviseren voordat je risico’s gaat nemen met je spaargeld en doe het op een verantwoorde manier.

Spaartip 8: Spaar je besparingen

 

Als je slim omgaat met wat je uitgeeft houd je meer geld over om te sparen onder aan de streep. Dit kan op vele manieren. Kijk kritisch naar je uitgaven. Misschien kun je zelf voortaan je ramen wassen in plaats van de glazenwasser te laten komen. Heb je meerdere streaming diensten zoals Netflix, Videoland, Amazon prime etc.? Hou ze dan niet allemaal tegelijk aan maar wissel ze af, kies er eentje per maand...ga lekker bingewatchen en switch zodra je nieuwe serie weer op een andere streaming dienst staat. Dit kan je veel geld besparen over een heel jaar terwijl je toch al je favoriete series hebt gezien. En verwen jezelf door zelf je lunch te maken. Het is erg lekker om iedere dag bij een broodjeszaak je favoriete lunch te kopen. Maar dit kan veel goedkoper! Koop bij de supermarkt de ingrediënten Alle kleine beetjes helpen uiteindelijk. Wil je deze besparing direct inzetten om aanzienlijk te besparen op je vaste lasten, lees dan vooral ook deze blog die hierover gaat.

Spaartip 9: Maak van geld sparen een spel

 

Daag jezelf eens uit met een spaar spelletje! Heb je weleens gehoord van het 52-weken sparen? In week één leg je 1 euro apart, in week twee 2 euro en in week drie 3 euro, zo ga je iedere week een euro omhoog totdat je in week 52, 52 euro gespaard hebt. In totaal kom je dan op 1300 euro uit! Of bingo sparen, waarin je met een bingokaart de getallen afkruist die jij dan spaart. Zoek een spel wat jou leuk lijkt en ga hier mee aan de slag, je kunt hier online genoeg over vinden. 

Spaartip 10: Wees niet te streng voor jezelf

 

Sparen is geen sprint maar een marathon. Het is iets wat je voor een langere tijd wilt doen. Je houdt het langer vol als je het leuk blijft vinden en weet waar je het voor doet. Wanneer je jezelf beperkingen op gaat leggen om je spaardoel te halen, zul je uiteindelijk veel sneller geneigd zijn om op te geven. Verwen jezelf en blijf vooral doen waar je gelukkig van wordt. Zo gaan sparen en een leuk leven hand in hand.

Zou je graag meer van deze handige tips en blogs willen lezen of wil jij gebruik maken Finbuddy? Meld je dan aan of schrijf je in voor de FinBuddy nieuwsbrief, zodat je niks mist op het gebied van besparen en overzicht in jouw financiën.

 

Terug naar blog overzicht